Hiihtoloma Pyhätunturilla

Latu_Vuostimojärvelle

Hiihtoloma Pyhätunturilla  26.3. – 2.4.2014                             TT

Ke 26.03.   Pyhän Kasteen Putous

Lennämme Finnairilla Rovaniemelle ja köröttelemme 140 km bussilla Pelkosenniemen Pyhätunturille.

Majoitumme Pyhätunturi-hotelliin, joka sijaitsee tunturin rinteessä 70 m liikekeskuksen yläpuolella.  Heti ensimmäisenä iltana lähdemme katsomaan Isokurua .   Sinne ei mene kunnollisia latuja – hiihtelemme kävelypolkua rinteen suuntaisesti, kunnes tulemme kuruun laskeutuville portaille.                                                                                Ne ovat kurjassa kunnossa paakkuuntuneen lumen peitossa, mutta onnistumme pääsemään suksia kantaen terveenä alas  .                      Eikö Pelkosenniemellä ole tarpeeksi työttömiä, että joku joutaisi rautalapiolla kunnostamaan portaat ?                                                  Hiihtelemme mahtavan kurun pohjalla kävelypolkua pitkin.

Siellä on kyltti: ”STOP!  Lumivyöryvaara”                                                 Niiden hengenvaarallisten portaiden jälkeen nauramme sille. Katteetonta mainosta.

Kuljemme aina Pyhän Kasteen lammelle asti.  Sen yläpuolella on mahtava jääputous, ehkä yksi Lapin hienoimmista nähtävyyksistä. Takaisin kurusta emme kiipeä portaita pitkin, vaan hiihdämme kurun alapäähän ja suunnistelemme sieltä luonnonlatuja pitkin hotellille.   Syömme hotellin ravintolassa.

Isokuru_5

To 27.03.   Soutaja

Päivän hiihtolenkki on parikymmentä kilometriä pitkä kierros Pyhäjärven ympäri. Hiihtoladut lähtevät  Naava-luontokeskuksen luota tunturin juurelta.

Sinne on hotellilta jännittävä alamäki, jota saamme lasketella viikon aikana monet kerrat. Jotenkin selviämme kaatumatta.             Pyhäjärven rannassa kohoaa Soutaja-niminen vaara, jonka länsirinteeseen on tänä talvena tehty uusi latu-ura.                  Muutama ”Vaarallinen lasku ” –kyltti siellä on, mutta                        nekin taitavat olla katteetonta mainosta. Tuollainen kyltti tarvittaisiin  pikemminkin hotelliravintolan ovelle.

Päiväkahvilla käymme Kairosmajalla.                                                      Hiihdon jälkeen käymme hotellin saunassa , kuten joka päivä viikon ajan.

Kairosmaja_1

Pe 28.03.   Luosto

Nousemme suksinemme paikallisbussiin  ja ajelemme 25 km päähän Luostotunturille.   Siellä on  lisää hyviä hiihtolatuja.  Sekä  Pyhä- että Luostotunturin ladut ovat erinomaisessa kunnossa. Latu-urat ovat valtatien levyiset ja ahkerasti latukoneella hoidetut.

Hiihdämme Luostotunturin ympärysladun , 18 km.                         Käymme päiväkahvilla Lampivaaran majalla  ametistikaivoksen naapurissa.  Pihalla seisoo muhkea telaketjuajoneuvo nimeltään Ametist Pendolino.

Luoston hotellilta palaamme taas paikallisbussilla Pyhätunturille.

Lampivaara

La 29.03.  Vuostimojärvi

Päivä on lämmin,  lämpömittari näyttää jopa +6 C astetta.

Hiihtelemme Pyhätunturilta kaakkoon Vuostimojärvelle, missä vanhaan kansakouluun on perustettu Luppo-niminen kahvila. Paluumatkalla laskettelen taas huolettomaan tapaani  pienehköä alamäkeä, kun tajuan liian myöhään mäen alla olevan mutkan tilannenopeuteen nähden liian kiperäksi. Suistun latu-uralta  penkkaan ja kaadun mukkelis makkelis.                                            Loukkaan pahasti ylpeyteni.

Koko seuraavaksi päiväksi on luvattu pakkasta. Märkä lumi jäätyisi kunnon lentokeliksi. Vaihdan illalla valmiiksi suksien pohjaan asianmukaisen liisterin.

Kun myöhemmin illalla katsomme ulos ikkunasta, kaikkien sääennustusten vastainen lumipyry pöllyää hotellin pihalla.         Sinne meni lentokeli ja hyvä liisterivoitelu.

Liisterin pois ottaminen suksenpohjista on vihonviimeistä hommaa, mutta niin on nyt pakko tehdä ja laittaa tilalle purkkivoidetta.

Pyhätunturi etelästä_2

Su 30.03.   Pyhätunturin kierto

Vastasatanut  lumi on nihkeää kuin marraskuussa, ja Pyhätunturin ympärysladulla on mittaa 31 km.  Latukoneetkaan eivät sunnuntai-aamuna ole olleet normaalisti  liikkeellä .  Mietin vähän jaksamistamme, mutta sää on aurinkoinen, muutama aste pakkasta, eikä meillä ole minnekään kiire.

Puolimatkassa juomme kahvit Huttujärven vanhalla erämaatilalla.

Tunturin eteläpuolella latu  kulkee kilometrikaupalla suoraa  Pyhä- Luoston kansallispuiston rajalinjaa pitkin.  Olemme huolehtineet kiertosuunnan niin, että myötätuuli  on täällä takanamme.

Olemme perille saapuessamme hieman väsyneitä, mutta jaksamme vielä kunnialla kiivetä tunturin rinteeseen hotellille.

Huttujärvi_1

 

Ma 31.03.   Karhunjuomalampi

Tänään hiihdämme Pyhätunturin pohjoisrinteessä olevalle Karhunjuomalammelle. Sinne on jonkin verran kiipeämistä, mutta pitkä ja vauhdikas alamäki palkitsee paluumatkalla.

Karhunjuomalammen  kämppä on kylmillään. Arja sytyttää kamiinaan tulen ja minä hakkaan halkoja.

Jätämme sukset kämpälle ja kiipeämme vapaalaskettelijoiden polkuja vielä ylöspäin.  Pyhätunturi on oikeastaan monihuippuinen tunturiketju. Nousemme ylös Ukonhattu- ja Noitatunturi- nimisten huippujen väliselle harjanteelle Pikkukurun yläpäähän.

Pikkukuru on kaikkea muuta kuin pikkuinen – nimi tulee siitä , että se sattuu sijaitsemaan Isokurun naapurina.                                                          Täällä ei ole puita huikean näköalan esteenä.                             Pohjoisessa kohoaa  Soutaja ja luoteessa näkyy Ukko-Luosto. Etelään  aukeava Pikkukuru näyttää hurjalta.                         Kotimatkalla käymme päiväkahvilla Kairosmajalla.

Karhunjuoma lampi_1

Ti 01.04.   Luosto –> Pyhä

Nousemme taas aamupäivällä Luostolle lähtevään bussiin. Tarkoitus on hiihtää sieltä takaisin Pyhätunturille.                                 Tuo 25 km:n bussimatka tuntuu huolestuttavan pitkältä. Jaksammekohan hiihtää takaisin ?  Latu kiertelee sieltä ja täältä ja hiihtomatka on siis pitempi : 29 km.

Kaipaamamme lentokeli on nyt totta.   Aurinko paistaa, on pari astetta pakkasta  ja latu niin liukas, että sauvantyötö  silloin tällöin riittää kiidättämään meitä kevyesti maiseman halki.

Nautimme päiväkahvit Koparan porotilalla.                                            Emme ole kovin väsyneitä saapuessamme perille Pyhätunturille.

Kopara_2

Ke 02.04.   Kotimatka

Bussi lentokentälle lähtee klo  10:15,  emmekä enää ehdi hiihtämään.                                                                                                          Kaikkiaan hiihtokilometrejä on viikon aikana kertynyt 143 .    Olemme viikon aikana nauttineet illallista neljässä eri paikassa: Pyhätunturi-hotellin ravintola,   Cafe Loimu luontokeskus Naavassa, Huttu-Uula  ja Huttu-Hippu .

Säät ovat olleet kauniita, olemme pysyneet terveinä, eikä kotimatkallakaan onneksi satu mitään hauskoja kommelluksia.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

62 − 52 =