Hiihtoloma Jerisjärvellä 27.3. – 2.4.2016

Keimiötunturi_2Jerisjärvi+Sammal- ja Keimiötunturi

Su 27.3. Jerisjärvelle

Finnairin pisteitä oli sattuneesta syystä kertynyt; niillä saimme edestakaiset lennot Kittilään. Kittilän lentokentältä jatkoimme 60 km bussilla Muonioon Jerishotelliin. Bussi meni Levin kautta.        Levin matkailukylä oli kasvanut viime näkemästä ja näytti jo kaupungilta.     Hotellimme Jerisjärven rannalla on Pallastuntureiden ja Olostunturin puolivälissä ja tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet maastohiihtoon. Luntakin on riittävät 75 cm.  Kävimme jo saapumispäivänämme 8 km verryttelylenkillä lähinnä Jerisjärven jäällä ja kiersimme Keimiönniemen. Ihailimme ilta-auringossa järveä lähellä olevia Keimiötunturia ja Sammaltunturia.

TaivaskeroPallashotelli

Ma 28.3. Taivaskero

Maanantaiksi oli ennustettu viikon aurinkoisinta päivää. Pallastuntureiden korkein huippu, 807 m korkuinen Taivaskero kutsui. Taivaskero on korkein huippu käsivarren Lapin ulkopuolella. Siellä sytytettiin vuoden 1952 olympiatuli. Ajoimme taksilla 16 km Pallastunturin hotellille . Olisimme jaksaneet hiihtääkin sinne, mutta sitten 4 km kiipeäminen Taivaskerolle ja paluumatka olisivat olleet liikaa. Alhaalla oli useita lämpöasteita, edes edellisyönä ei ollut pakkasta. Ei ainakaan tulisi kylmä . Päivä on tuulinen ja puolipilvinen.

Lähdimme siis Pallashotellilta kiipeämään Pyhäkeron kuvetta pohjoiseen Hettaan vievää polkua.  Taakse oikealle jäivät Pallaskero ja Palkaskero , vasemmalla kohosi laskettelurinteineen Laukukero. Sitten tuli ongelmia: Ylhäällä olikin pakkasasteita, lumi oli kuivaa ja sitä tarttui paksulti suksenpohjan liisterivoiteeseen. Polku oli jalkamiestä kantava; jätimme sukset hankeen pystyyn ja jatkoimme kävellen. Pääsimme Taivaskeron satulalle, mikä tarkoittaa Pyhäkeron ja Taivaskeron huippujen välistä harjannetta. Taivaskeron huippu oli muutaman sadan metrin päässä vasemmalla, mutta sinne vievä sivupolku ei ollut talvella käytössä ja lumi oli upottavaa. Toisaalta täällä puhalsi raivoisa pakkastuuli uhaten paleltumisella ja aiheuttaen äkillisen koti-ikävän. Laskeuduimme takaisin suksien luo ja laskettelimme viistosti Pyhäkeron rinnettä siksakkia Pallashotellille päiväkahville. Sieltä hiihdimme alamäkivoittoista latua takaisin Jerishotellille. Kävimme hotellin saunassa ja söimme hotellin ravintolassa, kuten sittemmin lähes joka ilta.  Ravintolaan toi ääntä ja väriä 20-henkinen saksalaisporukka.

Puhelimissamme on Sports Tracker –ohjelma, joka piirtää kuljetun reitin kartalle, mittaa matkan ja kaikenlaista muuta. Siitä näemme päivän hiihtomatkaksi 23 km.

SärkijärviSärkijärven_kahvila_2

Ti 29.3.   Olostunturi

Päivä on harmaa, pilvet roikkuvat matalalla, muutama aste lämmintä. Kohteena on tänään 14 km päässä näkyvä Olostunturi. Hiihdämme Jerisjärven jäätä, sitten kannaksen yli Särkijärvelle ja sen yli. Olemme jo puolimatkassa. Loppumatka on normaalia hieman ylämäkivoittoista metsätaivalta. Olostunturin huippua kiertää 7 km näköalalatu, mutta se ei nyt innosta meitä kiipeämään, sillä se on pilven sisällä. Käymme kahvilassa haukkaamassa kaakaota ja välipalaa ennen paluumatkaa.

Tunturin huipulla on rivi tuulivoimaloita, jotka eivät varsinaisesti paranna näkymää.

Paluumatkalla poikkeamme Särkijärven kyläkahvilassa päiväkahveilla. Sen sisustuksessa on hauskasti poikkisahatusta soutuveneestä tehtyjä astiahyllykköjä. Mietin, liekö vene mennyt jakoon avioerotilanteessa. Paluumatkaa Jerikselle emme tee järvien jäitä pitkin, vaan myötä- ja vastamäkeä sisältävää metsäreittiä. Pari kilometriä ennen hotellia Kutuniva-nimisessä paikassa bongaamme Tunturiporo-nimisen kahvilan, jossa saa ruokaakin ja myydään poronlihaa sekä savukalaa.

Vaikka meillä on jo 29 km mittarissa, jaksamme illalla hiihtää tänne takaisin syömään, joten päivämatkaksi tulee 33 km.

Torassieppi_2Torassieppi_3

Ke 30.3.   Torassieppi

Taas harmaa ja lämmin päivä. Päivän tutustumiskohteena on hotelli Torassieppi , joka tarjoaa yöpymistä lasiseinäisissä igluissa revontulien ystäville. Sieltä löytyy myös hotelli-ravintolaksi tarkoitettu lumilinna.

Valitsemme latukartaltamme sinne menomatkalle mielenkiintoisen maisemareitin. Hiihdettyämme hotelliltamme puoli kilometriä ylämäkeen tajuamme, että karttaan merkitty ’maisemareitti’ ei olekaan latu vaan kansallispuiston raja . Joudumme tekemään täyskäännöksen ja hiihtämään Torassieppiin normaalia reittiä Kutunivan kautta. Lumilinna näyttää aika huonovointiselta monen lämpimän päivän jälkeen. Nautimme teetä ja leivoksia hotellin kahvilassa ja jututamme nuorta miespuolista myyjää. Hän sanoo, ettei haluaisi olla töissä niin kaupunkimaisessa paikassa kuin Levi. Paluumatkalla ylitämme Sieppijärven , kierrämme Sieppivaaran ja käymme lähellä Särkijärven kylää nähdäksemme uusia reittejä.

Tunturiporossa nautimme päiväkahvit.    Illalla hotellilla ostamme paketin, johon on kytketty savusauna ja illallinen.                       Pimeähkö savusauna on yhteinen miehille ja naisille. Olemme alasti kuten saunassa kuuluu olla; kärsivän näköiset ulkomaalaiset ovat kääriytyneet uimapukuun ja pyyhkeeseen.

Sammaltunturi_7Sammaltunturi_8

To 31.03.   Sammaltunturi

Yöllä on ollut pakkasta. Tänään vihdoinkin on tyyntä ja aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta. On paras mahdollinen keli. Tänään hiihdämme kolmion muotoisen reitin, jonka sisään jäävät Sammaltunturi ja Keimiötunturi, ja joka sivuaa Lommoltunturia. Aluksi reitti nousee kilometritolkulla lähelle Sammaltunturin puurajaa. Ylämäki ei tunnu loppuvan koskaan. Puhelemme, että tässä Kaisa Mäkäräinen ohittaisi monta kilpakumppania. Ladun korkeimmalta kohdalta karkaamme avotunturiin ja nousemme hankikannon turvin Sammaltunturin huipulle. Sieltä on aurinkoisessa säässä hulppeat näköalat etenkin läheisille Pallastuntureille. Sammaltunturin huipulla sijaitsee kansainvälinen ilman laatua mittaava automatisoitu sääasema.

Laskemme mutkitellen alas tunturin loivaa pohjoisrinnettä. Päästyämme takaisin tunturien ympärysladulle saamme nauttia alamäkivoittoisesta latuosuudesta seuraavat kahdeksan kilometriä. Matkalla poikkeamme Keimiöjärven kämpälle nauttimaan eväitämme.

Särkitunturi_8Särkitunturi_3

Pe 01.04.   Särkitunturi

Edellisen päivän lehdessä kerrottiin, että pelastuslaitos oli joutunut hakemaan moottorikelkalla loukkaantuneen hiihtäjän Särkitunturilta. Se ei meitä masenna, vaan suuntaamme taas yli Jerisjärven ja Särkijärven kohti Särkitunturia. Se on seudun tuntureista matalin 492 metrin korkeudellaan, mutta mielenkiintoinen retkikohde. Se on ainoa, jonka huipun lähelle menee murtomaahiihtolatu. Huippu on monimuotoinen ja aivan lähellä huippua on pieniä lampia. Tunturin keskeinen sijainti tekee siitä oivan näköalapaikan. Päivä on taas tyyni ja aurinkoinen.

Etelässä 47 kilometrin päässä näkyy Yllästunturi, kaakossa Levi ja niiden välissä Aakenus. Lännessä kohoaa Olostunturi näyttäen tuulivoimaloineen ruohonleikkurin alle jääneeltä siililtä.       Koillisessa Jerisjärven takana ovat Keimiötunturi ja Sammaltunturi, ja pohjoisessa hohtavat auringossa Pallastunturit. Kaukana luoteessa häämöttää Ounastunturi.

Kerttu Niskasta aina pilkataan huonosta mäenlaskutaidosta. Lentokelillä selviämme hengissä tunturilta alas 2,5 km laskun auraamalla ihan Kerttuna.

Särkijärven kahvilassa nautimme päiväkahvit. Tulemme viimeiset 7 km hotellille vauhdikasta tasatyöntöä järvenselkiä pitkin.

Mari-tytär soittaa ja saa äitinsä järkyttymään ilmoittamalla matkustavansa Australiaan. Aprillia!

Juhan_lenkkiJerisjärvi+Pallastunturit

La 2.4. Kotimatka

Lento kotiin Helsinkiin lähtee vasta klo 20:10 , joten meillä on aikaa hiihtää niin paljon kuin jaksamme. Huoneen joudumme kuitenkin luovuttamaan pois ennen puoltapäivää. Taas tyyni ja aurinkoinen päivä. Suuntaamme aluksi 9 km kuntoladulle, joka kiertelee isolla mäellä nimeltä Tunturin vierimaa lähellä Keimiö- ja Sammaltuntureita. Ladun nimi on Juhan lenkki; viitanneeko Juha Mietoon. Sitten laskemme Jerisjärven jäälle ja kierrämme Keimiöniemen eri suuntaan kuin ensimmäisenä päivänä. Vielä hiihdämme Kutunivan Tunturiporoon syömään matkan viimeistä ateriaa.    Hotellin henkilökunta päästää meidät ystävällisesti saunan suihkutiloihin pesulle ja vaihtamaan vaatteita. Klo 17:16 lähtee bussimme lentokentälle. Kotimatka tihkusateiseen Helsinkiin onnistuu hyvin. Vajaassa viikossa tulimme hiihtäneeksi 154 km.